Suicidal Angels — Old school thrash metal

Suicidal Angels este un nume relativ nou pe scena thrash metal europeană, dar a ajuns destul de repede unul respectat. Chiar dacă are în palmares doar trei albume, acest grup din Grecia a lovit din prima şi ultima sa creaţie, Dead Again face furori cam peste tot.

Pentru a afla mai multe despre cei patru greci ce formează Suicidal Angels, am stat de vorbă cu liderul lor, Nick Mellisourgos, cel care asigură partea de chitară, dar care în acelaşi timp este şi vocea trupei.

image - see following caption
Photo: www.suicidalangels.com

Lenti: Nick, noi am mai stat de vorbă în 2007, atunci când aţi editat albumul de debut. Dar şi anul trecut cu ocazia apariţiei a celui de-al doilea disc. Hai să luăm în calcul acum ultimul album, ”Dead Again”, dar înainte de a vorbi despre acest produs spune-mi de ce v-aţi despărţit de casa de discuri Nuclear Blast, care totuşi este numărul unu în lume pentru trupele metalice?

Nick: Nu a fost decizia noastră, ci a managementului nostru. Cei de acolo ştiu mai bine de ce avem noi nevoie şi ce este mai bine pentru noi aşa că am ajuns în cele din urmă la NoiseArt Records.

Lenti: La nici un an distanţă, aveţi un nou disc, ”Dead Again”. Nu l-aţi scos un pic cam repede?

Nick: Nu cred. Majoritatea noilor piese le-am compus în vara anului trecut, dar pentru că am avut ceva modificări în grup, nu le-am putut finisa în timp util. A fost bine în cele din urmă, pentru că cei doi noi veniţi au adus ceva idei noi şi au adus un sânge proaspăt în grup. Astfel, am reuşit să compunem multe piese şi să oferim noi idei în construcţia lor. N-avea rost să aşteptăm să treacă mai mult timp, să lăsăm doi ani între precedentul şi actualul album, pentru că atunci când ai ceva proaspăt e bine să-l oferi fanilor cât mai repede.

Lenti: Ce v-a determinat să începeţi lucrul la ”Dead Again” înainte de a lansa ”Sanctify The Darkness”?

Nick: Faptul că noi repetăm în fiecare zi, faptul că avem la dispoziţie un echipament de înregistrări, a dus la grăbirea procesului de concepţie. Ideile veneau pe bandă rulantă şi nu am mai avut răbdare să aşteptam lansarea pe piaţă a celui de-al doilea album.

Pare ciudat, dar dorim să oferim cât mai des posibil noile noastre idei, indiferent de perioada de timp. Având deja o experienţă în studio, am ştiut imediat cum să facem aranjamentele, mixajul şi producţia, în general. Am eliminat din micile greşeli din trecut aşa că ”Dead Again” a ieşit exact cum doream noi. Trebuie să-ţi mai spun că o bună parte a pieselor au fost realizate şi finisate în vara anului trecut, iar restul au fost puse la punct în iarna lui 2010.

Lenti: Ce a urmat după conceperea celor 12 noi compoziţii?

Nick: În aprilie 2010, am ajuns la stadiul în care am definitivat toate piesele, din toate punctele de vedere, după care, în iunie, am intrat în studio, să înregistrăm discul, iar pe 19 noiembrie a ieşit pe piaţă.

Lenti: Hai să vorbim şi despre munca din studio pentru realizarea lui ”Dead Again”.

Nick: Am decis să colaborăm din nou cu R.D. Liapakis, solistul grupului Mystic Prophecy, ca producător. Realizasem şi precedentul album cu el şi am fost foarte mulţumiţi. Era clar că trebuia să continuăm munca cu Liapakis şi nu ne-am înşelat în cele din urmă. Pentru înregistrări am avut nevoie de 11 zile şi am stat cât se poate de mult pentru înregistrarea fiecărui instrument. În timpul înregistrărilor am avut şi alte idei aşa că nu am stat pe gânduri şi am făcut modificările necesare. Mai mult, acum am încercat mai multe tipuri de tobe, am poziţionat în mai multe feluri microfoanele pentru un sound mai atrăgător, am testat mai multe felului de amplificatoare pentru bass şi, în cele din urmă, am găsit setările şi sculele care se pretau cel mai bine pentru o calitate superioară de înregistrări.

Lenti: Ce v-a luat mai mult timp?

Nick: Partea de bass.

Lenti: Îmi spuneai mai devreme de câteva schimbări de componenţă.

Nick: Da. Avem acum doi noi muzicieni. Angelos la bass şi Vagellis la chitară. Fostul nostru bass-ist, Sotiris, a părăsit trupa din motive personale, iar chitaristul Themis, care a ajuns între timp doctor, n-a mai putut continua şi activitatea de muzician. De amândoi ne-am despărţit în condiţii bune, fără certuri sau scandaluri. Cu cei doi noi muzicieni ne ştiam de ceva timp, au stat pe lângă noi o vreme aşa că a fost uşor să-i aducem în grup.

Lenti: Nick, cum vezi acest nou disc în comparaţie cu precedentul, care la rându-i a fost considerat un produs de calibru în sfera thrash metal?

Nick: Dead Again beneficiază acum de doi noi muzicieni, care au adus ceva proaspăt în grup. Acesta este elementul principal care îl diferenţiază de Sanctify The Darkness. Cei doi au adus şi ceva idei noi, care s-au pretat perfect pentru noul concept. Consider că acum suntem mult mai aproape de ceea ce vrem să fim, chiar foarte, foarte aproape. Faptul că R.D Liapakis a fost de câteva ori în Grecia să vadă cum repetăm şi ce idei mai avem, a făcut să înţeleagă mai bine la ce nivel ne situăm şi atunci când am intrat în studio, ştia exact cum vrem să sune totul. Am dorit să avem un disc care să sune cât mai aproape de nivelul live şi să aibă o atitudine perfectă pentru anul 2010. Am constatat în timp că trebuie să sunăm mai agresiv şi atunci am împins totul în această direcţie. Şi ca să trag o linie, cred şi că aceste noi piese sunt cele mai bune pe care le-am compus până acum.

Lenti: Nick, aş vrea să ştiu cum de aţi intrat pe teritoriul thrash metal ţinând cont de faptul că în ultimii 20 de ani majoritatea trupelor din Grecia s-au axat mai mult pe gotic, death şi black.

Nick: Când aveam 14 ani am început să ascult heavy metal, iar pe la 16 ani am avut primul contact cu genul thrash metal. Am fost impresionat de acest stil, de agresivitatea lui şi atunci mi-am dat seama că vreau să cânt thrash metal. Ceilalţi muzicieni sunt şi ei în situaţia mea şi toţi am fost influenţaţi de trupele de calibru din anii ’80, precum Slayer sau Kreator.

Lenti: Mulţi vă consideră mai mult decât o revelaţie pe scena thrash. Tu ce părere ai despre Suicidal Angels în această zonă?

Nick: Eu cred că facem parte din scena thrash metal şi nu suntem în competiţie cu nimeni. Vrem doar să menţinem în viaţă acest stil, să arătăm că încă se poate cânta thrash metal de calitate şi să fim cât mai originali, să nu fim consideraţi copia cuiva.

Dead Again a fost tras în studiourile Music Factory şi Prophecy, în prima parte a lunii iunie, cu ajutorul producătorului R.D. Liapakis, iar coperta albumului a fost creată de către Ed Repka, cel care a lucrat pentru multe trupe ca Megadeth şi Death.

Autor: Lenţi Chiriac