KATLA [Post-Rock] [Islanda] la Rockstadt Extreme Fest 2020

Duo-ul numit astfel după unul dintre cei mai mari vulcani activi din Islanda, este rezultatul cooperării muzicale dintre Einar Thorberg Guðmundsson (multi-instrumentist și voce) și Guðmundur Óli Pálmason (artist vizual și fost toboșar în Sólstafir), o colaborare care a început la finele lui 2015 în Reykjavík. Einar și Guðmundur se cunoșteau deja de câteva decenii și lucraseră împreună în alte câteva proiecte, inclusiv în Potentiam, trupă de black metal care a reușit să devină un proiect cult al scenei underground islandeze.

În ianuarie 2016, Katla. a lansat prima melodie, extrasă de pe EP-ul intitulat „Ferðalok 7”, care a apărut pe piață după câteva săptămâni. Iar la numai un an distanță, duoul și-a lansat albumul de debut, „Móðurástin”, sub cunoscutul label german Prophecy Productions, material primit cu entuziasm atât de critica de specialitate, cât și de fani.

Katla. a intrat rapid în atenția publicului și i-a câștigat aprecierea datorită compozițiilor puternice, cu note atmosferice și melancolice pe alocuri, ce îmbină cu măiestrie riff-urile complexe, cu sound-uri profund pătrunse de influențe întunecate, ce hipnotizează ascultătorul. Versurile pieselor istorisesc povestea celor care trăiesc într-o țară a contrastelor, un teritoriu în care focul și gheața coexistă, iar iernile pline de întunecime sunt completate de veri cu soare în miez de noapte. Toate trăirile puternice și contradictorii ale oamenilor din țara contrastelor sunt intens exprimate la nivel liric și sonor în piesele duoului islandez, pregătit, asemeni vulcanului omonim, să erupă în fiecare dintre show-urile live, introducând audiența într-o transă țesută de sound-urile atmosferice, profund întunecate, ale celor de la Katla.

https://www.facebook.com/katla.band/ https://katlaiceland.bandcamp.com/ https://open.spotify.com/artist/19oXs2v8uFyKgCiGuDMBAc?si=4R_ghKdWRAaozIhrR6fROQ

image - see following caption
Photo: ref