„Hellish Heavy Rock”: TRANZAT - The Great Disaster

„Hellish Heavy Rock” - Brest, Franța. Într-un cuvânt, TRANZAT.

Nu-mi mai aduc aminte de când n-am mai ascultat un album întreg, în primă audiție, a unei formații necunoscute, fără să ma clintesc de pe scaun. Pe măsură ce piesele se derulau, sonoritățile m-au dus cu gandul spre Black Sabbath, Devin Townsend, Mastodon și Savatage. Apoi încep să-i caut pe internet și una din puținile informații despre ei îmi confirmă: „Our influences : Black Sabbath, Mastodon, Elder, Yob, Devin Townsend, Opeth and more…”

Un stoner-doom, bine împănat cu elemente progresive, într-un context psihedelic. Voci curate, melodice, reamintind de Opeth, riffuri progresiste, structuri ritmice complexe, arpegii introspective, solo-uri de chitara supersonice bine executate și coruri cu voci armonizate, fiecare ascultare dezvăluind noi descoperiri.

Compozițiile inteligente fac ascultarea plăcută și te acaparează complet, iar durata lor face posibilă dezvoltarea unor structuri muzicale complexe, deservite de muzicieni excelenți, ale căror nivel tehnic depășește în mod clar nivelul multor grupuri stoner / doom, dar care preferă să servească compozițiile, mai degrabă decât să se prezinte. O mențiune specială pentru Manuel Liégar, (vocalist și chitară lead), care reușește să ofere o performanță instrumentală de înaltă calitate, asigurând în același timp o voce variată.

Ca observații, chiar dacă influențele de la alte formații - care sunt greu de ascuns - sunt bine executate, ar fi fost de preferat ca piesele să se bazeze mai mult pe compoziții proprii, care ar fi putut da identitate muzicală grupului.

Putem spera insă că această lipsă - relativă - a omogenității stilului este doar un simptom al vârstei grupului, care va fi rezolvat odată cu următoarele albume, mai inovatoare și care vor da dovadă de maturitate.

Albumul nu este lipsit de defecte, dar nici unul nu este inacceptabil și toate par a fi ușor de corectat. Grupul are meritul imens de a sparge tiparele stonerului classic, a spațiului ultra-marcat în care acesta evoluează astăzi, cu sunetul fuzz și riffuri pentatonice, reușind cu brio să introducă elemente noi fără a revoluționa stilul într-un mod ireversibil.

Ca și concluzie putem spune că după două albume foarte reușite, Tranzat are potențialul de a merge foarte departe.

Albumul “The Great Disaster” a fost lansat pe 15 martie 2018 și poate fi ascultat integral direct pe canalul Bandcamp a formatiei, de unde poate fi și comandat.

Sursă Bandcamp